Immár Európában is megállíthatatlanul hódít a raktárautomatizálás új, innovatív formája, a mobil raktári robotok technológiája, amely nehéz és drága gépek helyett könnyű és kisméretű robotokkal oldja meg az áruk hatékony mozgatását. A világpiac egyik vezető AGV-gyártója, a Hikrobot járművei immár Magyarországon is elérhetők az automatizálásban jártas Gamma Digital Kft-vel kötött stratégiai partneri megállapodásnak köszönhetően. A kínai gyártó, amely saját gyárában is csaknem 1000 robotot üzemeltet, intenzív piackutatást követően választotta stratégiai partnerének a Gamma Digitalt. Az együttműködés megszületésének alapja a magyar cég stabil pénzügyi helyzetén és kiszámítható növekedésén túl az intralogisztikai automatizálásban szerzett sokrétű tapasztalata: gyártói függetlensége révén a Gamma Digital már korábban is tucatnyi gyártmányú automata targonca, illetve robot vezérlésében szerzett hasznos tapasztalatokat.

Mobil robotok
Mobil robotok a raktározásban

De miben is áll ez a forradalmi technológia, amelynek révén a disztribúciós központok és cross-dock raktárak hatékonysága akár négyszeresére növelhető, maximális szedési pontosság és minimális létszámigény mellett? A rendszer az „áru az emberhez” (G2P) elvet követi, a komissiózás helyben, ergonomikusan kialakított munkaállomásokon történik, ezáltal a szedés tényleges időigénye nagyságrendekkel lerövidül. Ennek köszönhető a Hikrobot-rendszer gyors megtérülése a hagyományos, illetve más automatizált megoldásokkal szemben.

Az áruk gyors és optimalizált mozgatásáról a Q3 ill. Q7 típusú mobil robotok gondoskodnak. Előbbi 600 kg, utóbbi 1000 kg teherbírású, így a disztribúciós raktárakban található áruk legnagyobb részét kezelni tudják, akár EUR vagy ipari raklapokon, akár speciálisan kialakított polcokon legyenek azok elhelyezve. A mobil robotok nemcsak az erre kijelölt folyosókon, hanem a zsámolyon vagy polcon elhelyezett rakatok alatt is tudnak közlekedni, így a raktár helyigénye akár nagyságrendekkel csökkenhet. A cikkek számától, illetve forgásától függően elképzelhető szimpla-mély, dupla-mély, vagy akár tömbös tárolás, illetve ezek tetszőleges kombinációja.

A robotok navigációja a padlón elhelyezett QR-kódok segítségével történik, a tárhelykezelés és anyagáramlás mesterséges intelligencia alapú, a robotok pozíciója másodpercenként négyszer frissül, így minden szállítás a legoptimálisabb útvonalon valósul meg. Egy-egy szállítás útvonala bármely pillanatban automatikusan módosulhat, az aktuális forgalmi helyzet, valamint a szállítások prioritásának függvényében. A teljesen automatizált raktári és komissiózó rendszer vezérléséről a Gamma Digital saját fejlesztésű anyagáramlás-rendszere (MFCM) és AGV-szervere gondoskodik.

 

 

A Hikrobot-rendszer rugalmasan ötvözi a raklapos, ládás, illetve darabáru tárolást, lehetővé téve a maximális helykihasználást. A gyorsan forgó cikkeket egész raklapon lehet tárolni, amelyek mozgatása egy erre a célra kialakított zsámolyon történik. A lassan forgókat, illetve kisebb méretűeket ugyanakkor kartonban, ládában vagy szabadon is lehet tárolni az erre kialakított mozgatható polcokon, amelyeket a robotok a zsámolyokkal megegyező módon, alulról megemelve szállítanak. Bárhogy is legyen csomagolva, elhelyezve a készlet, a raktárba belépni nem kell, minden automatikusan a szedőhöz érkezik a megfelelő sorrendben és orientációban.

A Hikrobot-rendszer további előnye, hogy gyorsan telepíthető akár meglévő csarnokokban, szabálytalan alaprajzon, ill. alacsony belmagasság mellett is. A megtakarítást pedig gyorsítja, hogy a teljes raktárban nincs szükség hűtésre, fűtésre, világításra, kizárólag a fixen kialakított komissiózó állomásoknál. A rendszer bevezetése is rugalmas, bármikor könnyedén bővíthető plusz robotok hadrendbe állításával vagy plusz tárhelyek és útvonalak kialakításával.

Rugalmasságának köszönhetően kiválóan bevezethető „pilot” jelleggel is: egy angliai webshop 2019 elején mindössze 7 robot bevezetésével tesztelte a rendszer hatékonyságát, majd a gyors megtérülést tapasztalva bő fél év elteltével további 80 robotot rendelt, felét a központi raktárába, felét pedig belgiumi leányvállalata raktárába.

A technológia kiválóan alkalmas webshopok, cross-dock raktárak és disztribúciós központok számára, valamint bármely iparágban, ahol többnyire raklapon tárolt és mozgatott készleteket kell szállítani, tárolni vagy komissiózni. A mobil robotok ugyanakkor üzemen belüli szállítási feladatok ellátására is alkalmasak, így bevethetők a gyártó- vagy szerelősorok kiszolgálására és összeköttetésére a raktárral vagy szupermarkettel.