Lányok napja a Gammánál!

Az első gammás „lányok napja” sikere a gammás lányok és fiúk összefogásának köszönhető.
Idén első alkalommal vettünk részt a „Lányok Napja” programon, és tapasztalatszerzésre, az érdeklődés feltérképezésére kiváló alkalom volt.

Most, hogy utólag a rendezvény lebonyolításából mérleget vonunk, elmondhatjuk, hogy előkészítésből és programösszeállításból sokkal jobban végeztünk, mint saját programunk népszerűsítéséből.

 

Csalódottságra azonban semmi ok, mert nagyon kedves, intelligens, fiatal gimnazista lányok jöttek hozzánk látogatóba, akik láthatólag remekül érezték magukat nálunk.

Elégedettségük pedig egy jó visszajelzés nekünk arra nézve, hogy érdemes volt a programösszeállításon sokat törni a fejünket, és a felmerült ötleteket megvalósítani.

 

 

 

 

Az április utolsó napján hozzánk érkező lányokat fokozatosan vezettük az elmélettől a gyakorlatig, és tanulmányi napjuk végül fiatal mérnök kolléganőnk társaságában, kötetlen beszélgetés formájában teljesedett ki.

A teljes program délután kettőig volt meghirdetve, de nagy örömünkre és meglepetésünkre még délután 3-kor is elmélyült beszélgetésben találtuk kolléganőnket a lányok társaságában.

A beszélgetés elejére még jellemző elfogódottság hamar elmúlt, és utána már szó szót követett, téma pedig újabb témát.

Kolléganőnk elmesélte, hogy miben látja munkája szépségét, de beszélgettek nyelvtudásról, osztályközösség építésről, oktatási rendszerről, táncról, sőt egyiküket már egy humanitárius programba illő fejlesztési ötlet is foglalkoztatja.

Másik látogatónk is érdeklődik az informatika iránt, ő ugyanis részt vett már egy programozó kurzuson, ahol nagyon jól érezte magát.

Kolléganőnk azonban megnyugtatta őket, hogy minden szakmai tudást meg lehet tanulni az egyetemen, nem szenved az sem hátrányt, aki korábban még soha sem programozott. Ha valakiben megvan az érdeklődés és az elszántság, szárnyalhat az egyetemen.
 
Összességében a cégtörténeten, valamint a jellemző Gammás projektek ismertetésén kívül, a barátnők részt vettek munkavédelmi bemutatón, ahol láthattak pl. energialáncot, saruprést, sőt még egy gyógyszeripari felhasználásra szánt kapcsoló szekrényt is megnézték.

Ezekről a fogalmakról korábban nyilvánvalóan még soha nem hallottak. Az ipari alpinista felszerelést azonban – hála az országszerte gombamód szaporodó kalandparkoknak -, már kevésbé nézték idegenkedve.

Megtudták, hogy már tört is Gammás dolgozó fején védősisak, és ez élő bizonyíték arra, hogy sokkal inkább sérüljön a fogyó eszköznek számító sisak, mintsem az egyedi és egyszeri munkatársi koponya.
 
Ebéd után csupa gyakorlatias feladattal ismerkedhettek meg a nálunk egyre otthonosabban mozgó lányok. Láttak fejlesztő és szimulációs környezetet, és a képernyőn láthatták hogyan mozognak a tervrajzok alapján készített elemek a programban.

Ez már egy hiteles képet ad a később, a valóságban is megjelenő automatizált gépsorról. Végül az ifjú, gyorstalpalón résztvevő látogatóink egy modellezett gyártósoron még a tárolóládát szállító szállítószalag sebességét és mozgásának irányát is beállíthatták. Egy idő múlva, ennél fogva már nem repült el kontrollálatlan sebességgel a kis láda.
 
Azt se tagadjuk, hogy a nap leghangulatosabb közösségi mozzanata ebédidőben zajlott. Minden, a programban részt vevő kolléga és kollegina egy pizzaszelet erejéig – szó szerint – tárgyaló asztalhoz ült, és egy kicsit mindenki nosztalgiázhatott – a lányok sulis beszámolója alapján – középiskolás éveiről.
 
Ezúton is köszönjük a program összeállításában és lebonyolításában szerepet vállaló kollégák ötleteit, és a nap során tanúsított készséges és rugalmas együttműködést. Úgy érzékeltük, hogy a résztvevő kollégák örültek annak, hogy néhány órára kiszakadtak a szokásos hétköznapi rutinból, a lányok pedig, – akik a nap előrehaladtával egyre oldottabban viselkedtek -, nagyon hasznosnak ítélték az összeállított programot.

Mint elmondták, egy középiskolásnak, szülei munkahelyén kívül nem sok lehetősége van egy munkakörnyezet megtekintésére. Így ez a nap nagyon izgalmas, felnőttes és egyúttal fiatalos élményt is nyújtott. Azt azonban hozzáfűzték, hogy annak azért örülnek, hogy a pályaválasztási döntéshozatalig még jó néhány évük van... Első éves gimisként ez a nap azonban egy remek pályaorientációs alkalom volt.
 
Tehát, mindenképp jól sikerült idén ez az erőpróba, melyet egy sorozat kísérleti, első alkalmának tekintünk. Jövőre azonban időben fogunk cselekedni, hiszen egyetemek és világmárkákat megtestesítő cégek mellett egy magyar középvállalatnak ügyesen kell, az amúgy vonzó programjának hírverést kelteni.

A képek a NATE (Nők a Tudományban Egyesülete) által szervezett “Lányok Napja” eseményen készültek.