Swisslog raktári rendszerek Magyarországon

Az elmúlt években hazánkban is egyre gyorsabban terjednek a teljesen automatizált raktári technológiák, amelyek révén a készletgazdálkodás emberi beavatkozás és az ezzel járó hibázások, sérülések nélkül, alacsony operációs költségek mellett történik.

Az automata raktári felrakógépek és szállítópályák egyik piacvezető gyártójának, a Swisslognak a termékei immár Magyarországon is elérhetők, a Gamma Digital Kft-vel létrejött stratégiai együttműködésnek köszönhetően.

A Swisslog egy svájci gyökerekkel rendelkező globális vállalat, amely adatközpontú, robotizált, innovatív logisztikai megoldások szállítására specializálódott, és elkötelezett amellett, hogy új irányokat mutasson a raktári automatizálás terén. Világszerte négy technológiai fejlesztő központja működik, amelynek köszönhetően kiterjedt, 10 termékcsoportból álló portfólióval rendelkezik. Ezáltal teljes palettáját kínálja a raklapok- és darabáruk robotizált mozgatásának, tárolásának és komissiózásának. Legrégebbi termékei, az 1969-ben piacra dobott Vectura felrakógépek több mint fél évszázada szolgálják a világ automata raktárait.

Swisslog raktár rendszerek

A világszerte ismert és megbecsült, német gyökerű KUKA Csoport részeként, a Swisslog üzleti partnerei több mint 14 000 elkötelezett szakember kompetenciájára építhetnek szerte a világon. Több mint 100 év tapasztalattal és világszerte mintegy 2000 sikeres projekttel a cégcsoport termékei és szolgáltatásai megfelelő biztosítékot nyújtanak ahhoz, hogy kategóriájukban a legjobb megoldásokat kapják a megrendelők.

A Swisslog világszerte szorosan együttműködik azokkal a rendszerintegrátorokkal, amelyek a logisztikai automatizálás terén rendelkeznek évtizedes helyi és regionális tapasztalatokkal. Magyarországi stratégiai partnere 2019 óta, másfél éves előkészítő fázist követően a Gamma Digital Kft. A budapesti székhelyű, mintegy 150 főt, többségében villamosmérnököt foglalkoztató vállalkozás tavaly ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, de gyökerei a szintén százéves múlttal rendelkező Gamma Művekhez nyúlnak vissza. A Swissloghoz hasonlóan a Gamma Digital számára is elsődleges szempont az innováció és a folyamatos fejlődés, hiszen az egyre gyorsabban változó világban az ügyfelek igényeit is egyre rugalmasabban kell tudni kiszolgálni.

Swisslog raktár rendszerek

A Swisslog-Gamma stratégiai partnerség létrejöttében fontos szerepet játszott a Swisslog felrakógépeinek technológiai szintje, amelynek révén műszakilag kimagaslik versenytársai közül. A svédországi gyár innovatív megoldásainak köszönhetően a felrakógépek tömege, helyigénye, valamint energiaigénye is jóval alacsonyabb a piacon elérhető gépekénél. Ezen túlmenően olyan oltalom alatt álló megoldásokat is fel tudnak mutatni, mint például az ipari padló és a magasépítésű állványrendszerek elmozdulásaiból fakadó automatikus újrapozícionálás, aminek köszönhetően a felrakógépek még évtizedek múltán is olyan gyorsan és pontosan pozícionálnak, mint újkorukban.

A svájci vállalat szempontjából az együttműködés kialakulásában ugyanilyen fontos szerepet játszott a Gamma Digital sokoldalú tapasztalata az ipari automatizálás terén, valamint egyedi fejlesztésű szoftverei, többek között az anyagáramlás vezérlő rendszer (MFCM), a raktármenedzsment rendszer (WMS), vagy a mindezekhez informatikai hátteret biztosító SCADA rendszer. A szoftvercsomagokon túl pedig a budapesti cég villamos tervezői és kivitelezői tapasztalatai, amelyeket szinte az összes magyarországi gyógyszer- illetve autógyárban korábban már sikerrel bizonyított.

Swisslog raktár rendszerek

A Swisslog szerteágazó termékportfoliója révén a Gamma Digital immár bármilyen intralogisztikai igényre hatékony és kipróbált megoldást tud nyújtani. A teljesség igénye nélkül:

  • VECTURA raklapos felrakógépek, akár 45 méteres magasságig, -30°C és + 50°C közötti üzemi hőmérsékleten, akár két – egyenként 1.200 kg tömegű – rakat egyidejű szállítására.
  • PROMOVE raklapos szállítópálya rendszerek, akár 1.500 kg tömegű rakatok szállítására, és bármilyen irányú mozgatására, bármilyen konfigurációban.
  • POWERSTORE raklapos shuttle rendszerek, automata csatornás raktárak kiszolgálására, amely nagy tárolási sűrűség és alacsony cikkszám esetén a legmegfelelőbb technológia.
  • TORNADO dobozos felrakógépek, ládák, kartonok vagy darabárú automatikus tárolására, akár dupla vagy négyszeres teherfelvevővel, akár 25 méteres magasságig.
  • QUICKMOVE dobozos vagy ládás szállítópálya rendszer, amelynek moduljaival akár 50 kg tömegű kartonokat, ládákat vagy tálcákat lehet dinamikusan szállítani.
  • CYCLONE CARRIER shuttle rendszerek dobozok és ládák tárolására olyan raktárakban, ahol számít a sebesség. A nagy teljesítményű kiszolgálás és a magas redundancia révén óránként akár több ezer rakatot is meg lehet mozgatni.
  • AUTOSTORE rendszer, amely által egészen kis helyen, bármilyen alapterületen, a legnagyobb tárolási sűrűség mellett is gyorsan ki lehet szolgálni a rendeléseket, akár óránkénti 1500 láda mozgatásával, legfeljebb 8 méter belmagasságig. A Swisslog az oltalom alatt álló Autostore rendszer hivatalos beszállítója.

A Swisslog-Gamma együttműködéshez jó alapot biztosított, hogy a Svédországban gyártott felrakógépek közül korábban már több mint 50 db lett üzembe helyezve több ütemben a Hankook rácalmási központi magasraktáraiban. Ugyanakkor a Gamma Digital is kivitelezett korábban automata magasraktárakat, főképp a magas minőségi elvárásokat támasztó gyógyszeripar számára, többek között az EGIS, a TEVA, a Richter Gedeon vagy a Pharmaswiss különböző telephelyein.

A stratégiai együttműködésnek hamar meg is lett a sikere, hiszen a Gamma Digital fővállalkozóként több kiváló hazai élelmiszeripari üzemben integrálta immár a Swisslog termékeit: a HELL Energy új, szikszói kávéüzemét Swisslog szállítópályák és raklapliftek kötik össze a központi logisztikai csarnokkal; míg Európa egyik legnagyobb kapacitású baromfivágó és feldolgozó üzeme, a Master Good kisvárdai és petneházi telephelyén egyszerre három automata magasraktár – közülük kettő fagyos – kivitelezése zajlik, összesen 7 db Swisslog felrakógéppel és több száz méternyi, komplex raklapszállítópálya-rendszerekkel.

Összefoglalva elmondható, hogy mind a Swisslog, mint a Gamma Digital múltja és szakembergárdája megfelelő biztosíték ahhoz, hogy a raktárautomatizálás terén előremutató, hatékony és üzembiztos technológiákat és egyedi megoldásokat nyújtsanak magyarországi partnereiknek. Bármely iparágban, bármilyen intralogisztikai igényre.